Střeň
oficiální stránky obce
Odběr novinek mapa Kalendář Fotogalerie Kontakty Rezervace kurt Knihovna Hladinoměr Komáři GObec
mapový portál obce
perfect-Air

Změna velikosti písma

19. 4. Rostislav

Zítra: Marcela
Drobečková navigace

Úvod > Dění v obci > Aktuality > Kompostéry a štěpkovač

Kompostéry a štěpkovač



Datum konání:
4.10.2017

Vážení občané,

   Obec Střeň získala v rámci realizace projektu „Předcházení vzniku biologicky rozložitelných komunálních odpadů v obci Příkazy a partnerských obcí“ celkem 120 ks kompostérů a 1 štěpkovač. Uvedené vybavení bylo pořízeno za finanční podpory Fondů EU – Operační program životní prostředí 2014 – 2020. Financování projektu ze strany naší obce je ve výši 78 630,- Kč, přičemž dotace činí 85 % a spoluúčast obce 15 %. Doba udržitelnosti projektu je 5 let, což je minimální délka provozování kompostérů a štěpkovače. Realizací projektu dojde ke zkvalitnění nakládání s odpady a především k vyšší vytříděnosti bioodpadů, které v současné době tvoří velký podíl ve směsném komunálním odpadu (popelnici), čímž dojde ke snížení celkového množství odpadu.

   Občané, kteří v minulosti projevili zájem o domácí kompostování vyplněním dotazníku, si mohou kompostér vyzvednout v uvedených termínech: pátek 27. 10. 2017 od 16:00 do 17:30 a sobota 28. 10. 2017 od 8:00 do 10:00. Místem převzetí je hospodářská budova na návsi (lesnická stodola). Případné pozdější termíny převzetí jen po telefonické dohodě (tel. 604 924 503). Kompostéry budou fyzicky předány po podepsání SMLOUVY O VÝPŮJČCE A DAROVACÍ (podepsáno bude na místě předání, vzor smlouvy je uveden jako příloha). Při převzetí kompostéru obdržíte také jednoduchý návod na sestavení a příručku Kompostování v domácích kompostérech.

   Upozorňujeme občany, že platí zákaz shromažďování větví do kontejnerů na bioodpad. Důvodem je rychlé plnění kontejnerů a tím pádem časté a nákladné vyvážení nádob. Rostoucí náklady by musely být nutně promítnuty do poplatku za odpady - nyní 300,- Kč/občan/rok. Větve prosím odkládejte do vyhrazeného prostoru v blízkosti kontejneru. Materiál bude postupně štěpkován a výslednou štěpku si budou moct občané od kontejneru odvézt nebo bude využita pro potřeby obce (např. pod vysazené stromy či jiné účely). Další provoz obou kontejnerů na biodpad zůstává nezměněn.

   Občané, kteří budou mít zájem o štěpkování většího množství větví do průměru max. 8 cm na svém pozemku, si mohou objednat pracovníka se štěpkovačem domů při možné dostupnosti pozemku – štěpkovač je mobilní, má však více jak 200 kg. Čím čerstvější jsou ořezané větve, tím je štěpkování efektivnější. Nenechte prosím větve zbytečně zaschnout – štěpkování bychom potom odmítli. O výslednou štěpku se následně musí každý majitel nemovitosti postarat sám! Termín vyhrazený pro individuální štěpkování je pondělí v čase 13:00 – 14:30. Celá služba je poplatníkovi poskytována zdarma. Poplatník je občan, který má zaplacený poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů v daném období. V případě zájmu o štěpkování na vlastním pozemku kontaktujte obecního pracovníka pana Marka Lenikuse na tel. 604 924 503.

   Závěrem mi dovolte poděkovat obci Příkazy, díky které si vůbec můžeme dotované vybavení pořídit. Pevně věřím, že se podaří díky Vám a tomuto projektu snížit množství směsného komunálního odpadu, který mnohdy zbytečně končí na skládce. Zároveň je velkým přínosem opětovné využití biologického materiálu v podobě kompostu a štěpky na Vašich pozemcích. Kompostování a štěpkování zdar!

 

Jiří Nevima, starosta

 

Přílohy:

smlouva o výpůjčce obec_občan.pdf

Jak složit kompostér.pdf

Kompostování v domácích kompostérech.pdf