Střeň
oficiální stránky obce
Odběr novinek mapa Kalendář Fotogalerie Kontakty Rezervace kurt Knihovna Hladinoměr Komáři GObec
mapový portál obce
perfect-Air

Změna velikosti písma

28. 3. Soňa

Zítra: Taťána
Drobečková navigace

Úvod > Dění v obci > Aktuality > Třídění odpadů - osvědčení o úspoře emisí

Třídění odpadů - osvědčení o úspoře emisí



Obec Střeň obdržela od společnosti EKO-KOM osvědčení o úspoře emisí za rok 2014. Za uvedený rok vytřídili naši občané 16,38 tuny odpadu, za který obdržela obec částku 59 931,- Kč. Po odečtení nákladů na svoz a nakládání s vytříděným odpadem činí zisk z tříděného odpadu přibližně polovinu. Díky tomu si můžeme dovolit ponechat roční poplatek za odpady v nezměněné částce 300,- Kč za osobu a rok (ostatní obce mají zpravidla vyšší poplatek).

Třídit odpad se skutečně vyplatí! Pokud budeme více třídit, snížíme množství komunálního odpadu a za tříděný odpad dostane obec bonusy, které může vložit do systému třídění odpadů (např. v tomto roce nás čeká nákup nových kontejnerů a třídících tašek pro domácnosti).

V rámci poplatku za odpad je také sběr nebezpečného, velkoobjemového odpadu a stavební suti. V letošním sběru (24. 4. 2015) se nám změnou technologie (auto s lisem) podařilo snížit náklady uvedeného sběru téměř na polovinu. Tzn., že odpadlo vybírání jednorázových poplatků za dvoukolák, popř. stavební kolečka odpadu.

Podstatným vylepšením našeho systému je také svážení bioodpadu do kompostárny v Nákle. Vzhledem k tomu, že se občané naučili kontejnery používat, výrazně ubylo v okolí obce míst, které byly tímto odpadem zaváženy. Po dobu trvání partnerské smlouvy s obcí Náklo, nás stojí využívání této služby pouze odvoz kontejneru (cca 300,- Kč za odvezení kontejneru) a navíc si naši občané mohou odebírat zdarma kompost u nového sila v Nákle (kompost je nutno katrovat).

Díky všem občanům, kteří třídí a není jim jedno, jak se s odpadem nakládá.