Střeň
oficiální stránky obce
Odběr novinek mapa Kalendář Fotogalerie Kontakty Rezervace kurt Knihovna Hladinoměr Komáři GObec
mapový portál obce
perfect-Air

Změna velikosti písma

19. 4. Rostislav

Zítra: Marcela
Drobečková navigace

Úvod > Dění v obci > Aktuality > Weilova žloutenka na pískovně v Nákle

Weilova žloutenka na pískovně v Nákle



Weilova žloutenka na pískovně v Nákle

Upozornění na případné riziko nákazy.

Vážení občané, berte prosím v patrnost zvýšené riziko nákazy Weilovou žloutenkou, tzv. Leptospirózou na břehu pískovny v Nákle. Nemoc zde šíří nadměrné množství potkání populace. Nebezpečí hrozí zejména v místech, kdy byly z vody na konci letní sezóny vytaženy nástupní mola, jejichž konstrukce je obalena vodním živočichem Slávičkou mnohotvarou. Ta slouží potkanům jako potrava. Vzhledem k tomu, že potkán tuto nemoc vylučuje z těla s močí, hrozí riziko onemocnění téměř všude, nicméně v uvedené lokalitě byly v měsíci září zaznamenána dvě nakažení člověka s následnou hospitalizací v nemocnici. Z tohoto důvodu se v uvedeném území připravuje speciální deratizační opatření, které by mělo problém řešit.

Doporučujeme tedy všem, aby při jakékoli činnosti v uvedené lokalitě dbali zvýšené opatrnosti a zejména při jakémkoli poranění se bránili přímému kontaktu s povrchem, který může být kontaminován. Nedoporučuje se ani koupání.

V případě nevolnosti, která se může projevit i za deset dnů je nutné neprodleně vyhledat lékaře a na toto riziko ho upozornit. Onemocnění Weilovou žloutenkou je v případě neléčení pro člověka smrtelné. Více info o nemoci třeba zde: http://nemoci.vitalion.cz/leptospiroza/